This page is also available in the following language: flags-gb English change

Big Dutchman richt twee Belgische stallen in voor vleeskuikenouderdierhouderij

Bewezen voerpan Male Pan zorgt voor natuurlijke snavelslijtage

  • Voerpan Male Pan met korund aan de binnenzijde.
    De beklede binnenzijde van de voerpan.
  • Area Sales Manager Werner Meckelnborg van Big Dutchman (l.) en Fagrotec-verkoper Dieter Devlamink (r.) overhandigen symbolisch de sleutel van de nieuwe stal aan Familie Verwaest-Mer.
    Groepsfoto bij de sleuteloverdracht
  • De nieuwe stal voor de vleeskuikenouderdieren
    Buitenaanzicht van de stal voor de vleeskuikenouderdieren
  • Voerpan Male Pan met korund aan de binnenzijde.
    De beklede binnenzijde van de voerpan.
  • Stalverlichting: De ledinnovatie Zeus is robuust, bespaart stroom en kan eenvoudig worden gerepareerd
    Stalverlichting: Zeus geïmplementeerd in de stal
  • In de vleeskuikenouderdierenhouderij van de familie Verwaest-Mer transporteert de Champion het voeder naar de hennen.
    Vleeskuikenouderdierhouderij: kettingvoersysteem op eethoogte.
  • Bij reiniging kan het voersysteem naar boven
    Het voersysteem in hoge positie met kettingvoersysteem en hanenvoersysteem
  • Een verkoper van de Belgische vertegenwoordiger Fagrotec was beschikbaar om de vragen van bezoekers op de open dag te beantwoorden.
    Infostand van Fagrotec met bezoekers

Familie Verwaest-Mer uit Oud-Turnhout in de Belgische provincie Antwerpen heeft recentelijk twee hypermoderne stallen voor het houden van vleeskuikenouderdieren laten bouwen. De stallen van 28 x 100 meter, elk voor 22.000 ouderdieren, werden uitgerust met een succesvolle mix van klassiekers en innovaties van Big Dutchman. 

 

Het kettingvoersysteem, dat dit jaar zijn tachtigste verjaardag viert, is met afstand het langst dienende product in het portfolio van Big Dutchman en nog altijd een betrouwbare topper. Een nieuwe toevoeging is de stalverlichting Zeus, die zijn debuut maakte op EuroTier 2016 in Hannover. De robuuste innovatie is het eerste modulaire ledverlichtingssysteem ter wereld voor toepassing in dierhouderijen, waarbij de afzonderlijke onderdelen kunnen worden vervangen. Bovendien is Zeus, met betrekking tot de 'ammoniakbestendigheid' en 'reinigingsafstand', geslaagd voor de DLG-gebruikswaardetest, waardoor het systeem nu de certificering "Erkend 2017" draagt. 

 

Deze certificering van DLG-experts geeft aan dat de verlichting bestand is tegen de ammoniakhoudende stallucht en dat geen water doordringt tot een reinigingsafstand van slechts vijf centimeter. Een ander kenmerk van Zeus is het glas met ingebouwde lenzen, dat naast het standaard heldere glas en melkglas wordt aangeboden. Deze innovatieve lenzen breken het licht en zorgen zo voor een groter bereik. Op die manier kunnen de gevogeltestallen veel homogener en efficiënter worden verlicht. Andere voorbeelden zijn de mogelijkheid het daglichtverloop na te bootsen en een geïntegreerde microcomputer. 

 

Kettingvoersysteem Champion

 

Het in 1938 ontwikkelde automatische kettingvoersysteem mag met recht baanbrekend worden genoemd. Het systeem was het resultaat van geknutsel van twee Amerikaanse pluimveehouders, die zochten naar een oplossing om het arbeidsintensieve voeren met de hand hadden efficiënter te maken. En dat luidde een nieuw tijdperk in voor de pluimveehouderij; de Big Dutchman-oprichters Jack en Dick DeWitt zorgden voor automatisering in de gevogeltestal. En tot op vandaag de dag is het uitgangsconcept (voertrechter, aandrijving, hoek, voergoot en de voerketting Champion) de standaard voor voederen in gevogeltestallen. Inmiddels is het hoofdkantoor van de stalinrichters gevestigd in Vechta-Calveslage, Duitsland en worden de producten van de wereldmarktleider in meer dan honderd landen gebruik. 

 

Natuurlijke snavelslijtage: voerpan Male Pan voor meer dierenwelzijn

 

"We hebben een voerpan nodig waarmee de snavel op natuurlijke slijt!" Wat vijf jaar geleden voor het eerst hardop werd gedacht tijdens een afdelingsvergadering, is nu al bijna drie jaar de standaard voor vleeskuikenouderdieren bij Big Dutchman. Hiermee doelen we op de met korund beklede voerpan Male Pan  voor het voeren van hanen; het systeem waar ook familie Verwaest-Mer voor heeft gekozen. Big Dutchman ontwikkelde deze schalen destijds als reactie op het verbod om snavels te behandelen, dat in 2016 in Duitsland van kracht ging. 

 

Het was een mooi idee. Korund is namelijk een mineraal, dat door zijn hoge hardheid in poedervorm o.a. als schuurmiddel wordt gebruikt. Omdat de bodem van de Male Pan volledig bedekt is met korund, slijten de snavels van de dieren op een natuurlijk wijze tijdens het eten. Als er in de kudde sprake is van verenpikken of kannibalisme, zorgt de afgesleten snavel ervoor dat de schade beperkt blijft. 

 

Dergelijke gedragsstoornissen werden voor het eerst genoemd in 1873. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de oorzaken multifactoreel zijn. Ze kunnen in alle houderijsystemen voorkomen en kunnen een ernstige bedreiging zijn voor de gezondheid van de dieren, met in het ergste geval een significante toename van het sterftecijfer. Voor pluimveehouders leidt dit meestal tot aanzienlijke economische verliezen. Houders die gebruik maken van de Male Pan zien er dan ook de voordelen van. De pannen zorgen voor meer dierenwelzijn in de stal en bieden een significante ondersteuning op het gebied van efficiënt veemanagement. 

 

Inrichtingen voor moderne vleeskuikenouderdierhouderijen

 

Andere Big Dutchman-producten waarmee de familie Verwaest-Mer hun vleeskuikenouderdierstal hebben ingericht zijn:

 

 

Voor de planning en uitvoering van het project was de Belgische Big Dutchman-vertegenwoordiger FAGROTEC bvba uit Winge, in de omgeving van Brugge, verantwoordelijk. 

My Big Dutchman

Klantportaal

Compleet inzicht: uw bestellingen en facturen in één overzicht! Inclusief praktische beheersfuncties.

Inloggen

Log in op uw account en profiteer van alle voordelen.

Inloggen

Nog geen account? Nu aanmelden!

Maak een persoonlijk klantaccount aan voor het myBigDutchman-klantportaal.

Account aanmaken