This page is also available in the following language: flags-gb English change

Vleeskuikenstallen optimaliseren met Earny 2

Big Dutchman presenteert nieuwe versie van de succesvolle warmtewisselaar

Afbeelding binnenzijde Earny 2

Earny 2: De binnenkant van de nieuwe warmtewisselaar

De gezondheid van de dieren verbeteren en tegelijkertijd iets goeds doen voor de omgeving door een duidelijke fijnstofreductie en geurvermindering, en daarnaast ook nog eens, dankzij een energiebesparing van tot wel 60%, zowel de kosten als de ecologische voetafdruk flink terugbrengen. In deze behoefte van veel pluimveehouders voorziet Big Dutchman nu al zo'n tien jaar. De oplossing is een warmtewisselaar in de vorm van een blauwe container, die direct naast de stal wordt geplaatst en de toepasselijke naam Earny heeft. Recentelijk heeft Big Dutchman een nieuwe versie van dit succesvolle concept ontwikkeld. 

Het werkingsprincipe is heel eenvoudig, zoals u tevens in deze video kunt zien. De warme afvoerlucht wordt gefilterd van stofdeeltjes en naar het aluminium gedeelte van de warmtewisselaar geleid. Hier wordt de binnenkomende lucht verwarmd overeenkomstig het tegenstroomprincipe, dus zonder menging of extra energiebron. Het stand-alone-concept van de Earny maakt een eenvoudige toepassing in zowel nieuwe als bestaande stallen mogelijk.

Tekening: Werkingsprincipe van de Earny

Werkingsprincipe van de Earny in één overzicht

Succesverhaal

Met meer dan 500 apparaten in de praktijk is dit product een waar succesverhaal. “Toen we het product destijds ontwikkelden, gingen we uit van een niche en de verwachting was dat we elk jaar maar weinig apparaten zouden verkopen”, vertelt Axel Schulz, die als ontwikkelingsengineer vanaf het begin af aan heeft meegeschreven aan het succesverhaal van de Earny. “Toen de grote meerwaarde voor de dieren en de productie, en de aantrekkelijke voordelen op het gebied van energiebesparing zichtbaar werden, werd al snel duidelijk dat we de potentie hadden onderschat.”

Tien jaar later is er nu dus een nieuwe versie, waarin de kennis is toegepast die door de praktijkervaring is opgedaan. “Vanaf het begin af aan was het voor ons duidelijk dat het merk Earny en het productimago behouden moesten blijven. De veranderingen zijn vanaf de buitenkant dat ook niet direct zichtbaar”, licht productmanager Vanja Cobec toe. 

Maar aan de binnenkant zijn de verbeteringen van de nieuwe versie echter snel merkbaar. “We hebben een aerodynamische optimalisatie doorgevoerd, waarmee we de prestaties van de Earny met ruim 20% hebben weten te verhogen”, zegt Axel Schulz, tevreden met het resultaat van de doorontwikkeling. “Ook veel details zijn geoptimaliseerd, waardoor dit toch al bijna volledig geautomatiseerde apparaat nog onderhoudsvriendelijker wordt.” Bovendien zijn er voor de nieuwe versie interessante extra opties zoals een warmwaterbatterij verkrijgbaar. Hiermee kan op hele koude dagen de voorverwarmde lucht extra worden verwarmd, wat het comfort in de stal verhoogt. 

Vleeskuikenhouderij met meerwaarde

De wezenlijk meerwaarde voor de klanten is logischerwijs behouden gebleven. De besparing van tot 60% op verwarmingskosten wordt meestal als eerste genoemd, omdat deze kostenbesparing ook het meest eenvoudig te berekenen is. Maar net zo waardevol is de productieoptimalisatie door een verbeterde gezondheid van de dieren in de stal. “Met een warmtewisselaar in de stal ventileer je eenvoudigweg meer, en dan ook nog eens met voorverwarmde, droge lucht”, aldus Cobec. Dat voorkomt vochtig strooisel, garandeert lage CO2- en NH3-waarden en bevordert de gezondheid van de voetzolen van de dieren. 

Op die manier heeft Earny 2 een directe invloed op de productieresultaten, zoals bijvoorbeeld de voederconversie. “We hebben klanten uit Duitsland die in hun vleeskuikenstal met 40.000 dieren jaarlijks € 9.000 op hun gasrekening besparen. En daar komt nog eens € 9.000 bovenop door een betere voederconversie”, rekent de productmanager voor. 

Het in vergelijking met een traditionele beluchting hogere stroomverbruik is echter te verwaarlozen. Door het gebruik van de meest moderne ventilatoren van de hoogste efficiëntieklasse wordt zelfs in dure landen zoals Duitsland maar voor maximaal € 800 per jaar verbruikt.

Ventilator

Optionele warmwaterbatterij: in bijzonder koude regio's kan de lucht die in stal wordt geleid extra worden verwarmd. De energiebesparende ventilator EC-Blue van Ziehl-Abegg zorgt voor een efficiënte werking.

Meerwaarde voor het milieu

Naast de energiebesparing en het verbeterd dierenwelzijn, wordt de meerwaarde op het gebied van milieuvriendelijkheid vaak nog onderschat; en dat uitgerekend in tijden waarin het bij veel stalprojecten juist draait om emissiereductie en milieuvriendelijkheid. En Earny 2 kan wat dit betreft zelfs doorslaggevend zijn bij de uitvoering van nieuwbouwprojecten. De gelijkmatige filtering van stofdeeltjes uit de lucht die door de wisselaar wordt geleid, zorgt namelijk voor een merkbare verbetering van de luchtkwaliteit, ook wat betreft ammoniak en geur. 

Axel Schulz heeft daar een treffende anekdote over: “Een klant uit Denemarken vertelde ons dat zijn buurman hem enthousiast opbelde om te vertellen hoe blij hij was dat hij gestopt was met zijn bedrijf. Maar hij was helemaal niet gestopt, hij had alleen een Earny geïnstalleerd, waardoor de buurman geen last meer had van de geur van zijn stallen.”

Gezondere dieren, betere productieresultaten en een merkbaar positieve bijdrage aan de bescherming van het milieu, in combinatie met een terugverdientijd van twee tot vier jaar; dat zouden voor veel andere klanten genoeg redenen moeten zijn om te kiezen voor de Earny 2.

Photo gallery

  • Warmtewisselaar Earny voor de vleeskuikenhouderij
    Warmtewisselaar tussen twee vleeskuikenstallen
  • Filter: zes grote filters reinigen de toevoerlucht, voordat deze naar het wisselelement stroomt.
    Filterpatronen in het filter
  • Om de warmteterugwinning constant te houden, worden de filters meerdere keren per dag volledig automatisch met een roterende sproeier met perslucht gereinigd.
    Reinigingssysteem in de Earny
  • Als de voorverwarmde verse lucht vanuit de Earny 2 midden in een hoge stal moet worden verspreid, kan gebruik worden gemaakt van een multiklep
    Binnenzijde van de stal met ventieleenheid

My Big Dutchman

Klantportaal

Compleet inzicht: uw bestellingen en facturen in één overzicht! Inclusief praktische beheersfuncties.

Inloggen

Log in op uw account en profiteer van alle voordelen.

Inloggen

Nog geen account? Nu aanmelden!

Maak een persoonlijk klantaccount aan voor het myBigDutchman-klantportaal.

Account aanmaken