This page is also available in the following language: flags-gb English change

Vleeskuikenhouder Huisman: “Mijn kuikens en ik zijn tevreden”

Energie-efficiënte warmtewisselaar zorgt voor aangename temperaturen en een fijnstofreductie van 31%

  • Vleeskuikenstal van Huisman; links midden de openingen voor de warmtewisselaar
    Een kijkje in de vleeskuikenstal
  • Compact en sokkelklaar gebouwde warmtewisselaar en stoffilter.
    Warmtewisselaar Earny Jumbo werkt ook als stoffilter.
  • De filtereenheid zorgt ervoor dat alleen stofvrije afvoerlucht door het wisselaar element wordt geleid.
    Een kijkje in de filterkamer
  • Moderne EC Blue-technologie zorgt voor een energie-efficiënte warmteterugwinning
    Moderne EC Blue-technologie
  • Aan het begin van de ronde: de kuikens moeten even wennen.
    Kuikens aan het begin van de ronde
  • De wereld op zijn kop tijdens de open dag: strandstilleven in de bezoekersruimte
    Voor de open dag is de bezoekersruimte omgetoverd tot een strandlandschap

Hendrik Huisman uit Molkwerum in Friesland heeft eindelijk weer de beschikking over drie volledig functionerende vleeskuikenstallen. Door een verwoestende brand begin 2015 moest de vleeskuikenhouder een gedwongen pauze inlassen. Eén stal brandde volledig uit en een tweede liep vol met bluswater en was niet meer te redden. Huisman besloot om spijkers met koppen te slaan: de afgebrande stal werd compleet herbouwd, de twee anderen werden volledig gerenoveerd.

Sinds juni 2016 zijn de drie stallen weer in bedrijf. De pluimveehouder houdt 100.000 vleeskuikens. “De dieren en ik zijn tevreden”, concludeert Hendrik Huisman na de eerste koppels. 

Van twee naar één: Earny Jumbo 

De exploitatievergunning voor de stallen was gebonden aan de naleving van emissierichtlijn BWL 2011.02. Voor Huisman betekende dit dat hij in één van de stallen een fijnstofreductie van minimaal 31% moest realiseren. 

Daarom werd vanaf het begin van de projectplanning aan twee warmtewisselaars van het type Earny gedacht. De Earny is een echt multitalent: hij zorgt op een kostenefficiënte manier voor een lager gasverbruik en een aangenamere temperatuur. Bovendien verbetert de warmtewisselaar merkbaar het stalklimaat, verlaagt de ammoniak- en geuremissies en zorgt voor een effectieve fijnstofreductie. 

De pluimveehouder en de ingenieurs van Big Dutchman waren het echter snel met elkaar eens: “Er zijn geen twee warmtewisselaars nodig.”  Waarna de technici aan de slag gingen. “Uiteindelijk werd het een nieuw, groot model”, aldus de pluimveehouder. Groot verwijst echter alleen naar de prestaties: de afmetingen van de compacte en sokkelklaar geleverde installatie zijn hetzelfde gebleven. 

De doorontwikkeling van de Earny werd Jumbo genoemd: de Jumbo heeft namelijk een capaciteit voor zowel het inblazen als afzuigen van maximaal 40.000 m³/h. Het speciale stoffilter filtert alle afgezogen lucht. 

Nieuwe voerpan Vista voor vleeskuikens 

Hendrik Huisman koos voor de voerpan Vista 360: ook een noviteit van Big Dutchman. In tegenstelling tot de andere pannen uit het assortiment van Big Dutchman heeft de nieuwe pan geen gril. De Vista360 heeft een gepatenteerd 360° voerstroomprincipe en een brede en ver naar binnen doorgetrokken schaalrand die voerverlies voorkomt. De panbodem is gemakkelijk uitklapbaar voor optimale reiniging. 

Big Dutchman dealer Frilim B.V. is verantwoordelijk voor de installatie van het project bij Huisman. Deze professionals staan bij talloze Nederlandse landbouwers al jaren bekend als competente en betrouwbare partner van het stalinrichtingsbedrijf uit het Duitse Vechta. Details over het productaanbod, projecten en aanvullende informatie vindt u hier. 

My Big Dutchman

Klantportaal

Compleet inzicht: uw bestellingen en facturen in één overzicht! Inclusief praktische beheersfuncties.

Inloggen

Log in op uw account en profiteer van alle voordelen.

Inloggen

Nog geen account? Nu aanmelden!

Maak een persoonlijk klantaccount aan voor het myBigDutchman-klantportaal.

Account aanmaken