This page is also available in the following language: flags-gb English change

Een nieuwe bedrijfstak beginnen met de volière NaturaStep van Big Dutchman

Frankrijk: nieuwe stal met vrije uitloop voor 20.840 leghennen

  • De nieuwe stal met vrije uitloop biedt plaats aan ongeveer 20.800 leghennen
    Buitenaanzicht: stal met vrije uitloop
  • NaturaStep - volièrehuisvesting met veel bruikbaar oppervlak en een goede toegankelijkheid
    Volièrehuisvesting met NaturaStep: blik op de gang
  • Indrukwekkend gezicht: de volière van boven gezien
    De volière van boven gezien

Franse consumenten eten bij voorkeur eieren afkomstig uit verrijkte koloniehuisvesting. Op de tweede plaats staan echter eieren die gelegd zijn door kippen met vrije uitloop. Op deze trend haakt Cyril Galles uit Lescout in Zuidwest-Frankrijk in, met een nieuwe pluimveestal met vrije uitloop voor 20.840 leghennen. Deze nieuwe stal is uitgerust met een volière NaturaStep van Big Dutchman.

De volière kan zowel in de scharrelhuisvesting als in stallen met vrije uitloop worden gebruikt. Met opbouw in lagen kunnen ook enkelvoudige rijen worden aangelegd, waarin hennen van niveau kunnen wisselen zonder het systeem te verlaten. De ingebouwde nesten zijn daardoor heel gemakkelijk bereikbaar, met weinig grondeieren als positief gevolg. De installatie kan vanuit de gang optimaal worden overzien. Pluimveehouders waarderen dit detail omdat daardoor de controle eenvoudiger wordt.

Huisvesting met vrije uitloop als nieuwe bedrijfstak

De huisvesting in volières is nieuw voor het familiebedrijf Galles. Wel valt dit in een lange traditie van eierenproductie door de familie: de vader van Cyril Galles hield vroeger leghennen en de zoon exploiteert tegenwoordig vier stallen met in totaal 180.000 dieren. Een deel van de eieren wordt via de producentencoöperatie "L'Oeuf de nos Villages" verkocht, de rest verkoopt de pluimveehouder zelf.

In het jaar 2014 consumeerden de Fransen 216 eieren per persoon, slechts 15 minder dan hun Duitse buren. In Frankrijk wordt echter wel anders gegeten, in ieder geval als het gaat om de herkomst van het favoriete ei. 70% van de eieren is afkomstig van verrijkte kolonies en, op de tweede plaats, 17% van huisvesting met vrije uitloop. De Duitse buren geven voor hun eitje bij het ontbijt de voorkeur aan scharreleieren, die een marktaandeel van 62,4% hebben. Slechts 11% van de eieren in dit land is afkomstig uit verrijkte systemen.

Het typische Franse consumentengedrag komt tot uiting op de boerderij van de familie Galles: drie stallen zijn uitgerust met installaties voor koloniehuisvesting en in de vierde stal is de volière van Big Dutchman het middelpunt. De hennen kunnen naar buiten via een uitloop aan één van de lange zijden.

Volièrehuisvesting in een beproefd systeem

De pluimveehouder heeft niet zomaar voor een systeem van het Duitse stalinrichtingsbedrijf Big Dutchman gekozen. Dit familiebedrijf uit het Duitse Vechta brengt al sinds de jaren '80 van de vorige eeuw alternatieve huisvestingssystemen op de markt. Tot nu toe zijn meer dan 52 miljoen dierplaatsen uitgerust met Natura-installaties, eerst in Europa en nu ook in de Verenigde Staten.

De wortels van dit indrukwekkende aantal liggen in de eerste jaren: Big Dutchman begreep vanaf het prille begin dat de sleutel tot rendabele en succesvolle volièrehuisvesting in een goed totaalconcept ligt. Het ontwerp van de volière (voer, water, nesten), de ventilatie, de verlichting en het beheer zijn doorslaggevende criteria bij de planning.

Ook het aanbod aan producten is sindsdien met de markt meegegroeid. Doordat de producten in de afgelopen decennia voortdurend aan de uiteenlopende vereisten van de markt en het klantenbestand zijn aangepast, zijn er nu totaalconcepten beschikbaar voor vrijwel alle situaties. Er zijn flexibele oplossingen die hoge bezettingsdichtheden mogelijk maken voor bestaande stallen en nieuwbouwstallen, voor scharrel-, vrije uitloop- en biologische huisvesting en voor stallen met hoge en met zeer lage daken. 

My Big Dutchman

Klantportaal

Compleet inzicht: uw bestellingen en facturen in één overzicht! Inclusief praktische beheersfuncties.

Inloggen

Log in op uw account en profiteer van alle voordelen.

Inloggen

Nog geen account? Nu aanmelden!

Maak een persoonlijk klantaccount aan voor het myBigDutchman-klantportaal.

Account aanmaken