This page is also available in the following language: flags-gb English change

“Het Relax 2.0-nest heeft grote indruk op ons gemaakt”

Hongaarse minister van landbouw bij feestelijke ingebruikname van de negen stallen voor ouderdieren

Drie mannen knippen het lint door.

Gabor Kiszel, minister István Nagy en parlementslid Tibor Pogacsas (v.l.n.r.) openen de stallen op officiële wijze voor gebruik.

De tot de bedrijvengroep Bro-Ker-Bét behorende Hongaarse onderneming Bro-Bio-Tojás Kft. heeft in de toekomst geïnvesteerd en in Hernad, 50 kilometer ten zuidoosten van Boedapest, negen stallen voor ouderdieren laten bouwen. Vier van de negen stallen worden gebruikt voor de opfok van de ouderdieren en vijf voor de productie van broedeieren. De inrichting van de stallen, die plaats bieden aan 113.000 dieren, is afkomstig van Big Dutchman en de projectplanning en -realisatie werd uitgevoerd door de Hongaarse Big Dutchman-dealer HAT-AGRO Group. De Bro-Ker-Bét-groep geldt als een van de vijf grootste broedeierproducenten in Hongarije. Tijdens een feestelijke ceremonie met de Hongaarse minister van landbouw, István Nagy, werd recentelijk het startschot gegeven voor de ingebruikname van de nieuwe stallen. 

De beslissing van de eigenaren om de stalinrichting volledig over te laten aan Big Dutchman, kwam na een bezoek aan een ouderdierenhouderij in Polen: “Het Relax 2.0-nest heeft grote indruk op ons gemaakt”, vertelt Gabor Kiszel, Managing Director van de Bro-Ker-Bét-groep. 

En ook buiten Hongarije wordt die mening gedeeld. Sinds het familienest een kleine tien jaar geleden op de markt werd gebracht door Big Dutchman, is het uitgegroeid tot een ware bestseller. Het eerste model dat op de markt werd gebracht leverde broedeierproducenten van over de hele wereld al interessante voordelen op en dankzij de doorontwikkeling in de vorm van de Relax 2.0 zijn die prestaties alleen maar beter geworden. 

Relax 2.0

“We hebben het concept verder gefinetuned. Onder andere zijn de nestdaken door de nieuwe vorm nog stabieler en bovendien eenvoudiger schoon te maken”, licht Product Engineer Eike Wienken toe. 

Het tweedelige dak is behouden gebleven. “De eierproducenten waarderen het feit dat de daken los van elkaar kunnen worden geopend", vertelt”, aldus de Big Dutchman-medewerker, doelend op de functie waarmee onder andere een eenvoudige controle van de nesten mogelijk is. 

Ook aan de driehoeksperforatie van de eierband is niets veranderd. De driehoekige openingen en het hoge aantal remmen de eieren op de band op veilige wijze af, zorgen voor een bijzonder goede grip tijdens het transport en zorgen ervoor dat het contact tussen het ei en de eierband minimaal is. Zo blijft het aantal beschadigde en vieze eieren beperkt.

Twee rijen nesten met één open dak

De Relax 2.0-nesten met tweedelige daken voor ouderdierenhouderijen

Verdere aanpassingen:

  • Twee afzonderlijke eierbandbreedtes (40 cm/50 cm), die elk met of zonder tussenschot verkrijgbaar zijn; 
  • Aangepaste hoogte van de nestingangen voor een betere nestacceptatie;
  • Verdere vereenvoudiging inzake de montage van de nesten. 

Big Dutchman-systemen voor ouderdierenhouderijen 

Het opfokken van gezonde ouderdieren of het realiseren van de optimale omgeving voor het succesvol produceren van broedeieren is een complexe onderneming. Naast de kennis en kunde van de bedrijfsleider, spelen ook de voorzieningen in de stal een belangrijke rol. Van voerstrategieën tot de verlichting en het klimaat in de stal, alles moet optimaal op elkaar afgestemd zijn, zodat de dieren zich goed voelen en dus ook goed presteren.

Interieur van de stal met dieren en inrichting

Opfok van ouderdieren

Om te voldoen aan de hoge vereisten die gelden voor ouderdierenhouderijen, heeft de Bro-Ker-Bét-groep voor onder andere de volgende Big Dutchman-oplossingen gekozen:

  • Stalklimaat | CombiTunnel-ventilatiesysteem: Twee ventilatiesystemen worden gecombineerd, zodat het klimaat in de stallen te allen tijde, ook wanneer sprake is van aanzienlijke temperatuurschommelingen, kan worden aangepast aan de behoeften van de dieren; 
  • Stalverlichting | De verlichting in de stallen gebeurt op efficiënte en economische wijze met FlexLED HO-lichtbuizen, die bovendien een hoge lichtintensiteit waarborgen; 
  • Stalmanagement | Het managen en aansturen in de stal verloopt via de klimaat- en productiecomputer ViperTouch. BigFarmNet is een managementsysteem voor onder andere broedeierproducenten, dat verschillende applicaties van een bedrijf in één programma en één databank samenvoegt. Of het nu gaat om notificaties, voerinformatie, verlichting of de bediening van de silo, met BigFarnNet kunnen pluimveehouders via hun computer of smartphone al hun gegevens beheren.
  • Een aanzienlijk project: Ouderdierenhouderij in negen hypermoderne stallen:
    Nieuwe stallen voor ouderdieren gefotografeerd vanaf een afstand
  • Hypermoderne stallen voor het houden van ouderdieren
    Drie stallen en drie voersilo's voor de ouderdierenhouderij
  • Gabor Kiszel laat minister István Nagy een van de stallen voor de productie van broedeieren zien Links is het Relax 2.0-nest te zien.
    Bezoekers in de stal
  • Vers drinkwater speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van de dieren
    Twee drinkende kuikens
  • Veilig eiertransport
    Lange vloer met eierbanden

My Big Dutchman

Klantportaal

Compleet inzicht: uw bestellingen en facturen in één overzicht! Inclusief praktische beheersfuncties.

Inloggen

Log in op uw account en profiteer van alle voordelen.

Inloggen

Nog geen account? Nu aanmelden!

Maak een persoonlijk klantaccount aan voor het myBigDutchman-klantportaal.

Account aanmaken