This page is also available in the following language: flags-gb English change

Eén dak, twee stallen, 27.000 vleeskuikens

IJsland: Nieuwe vleeskuikenstal

  • Wereldwijd in veel pluimveestallen over de hele wereld: de voerpannen Fluxx 330. Geschikt voor zowel zeer jonge kuikens als dieren in het einde van de groeiperiode. Het gepatenteerde 360º-voerstroommechanisme zorgt, zonder extra werk, voor een hoog voerniveau in de pan gedurende de eerste dagen.
    Voerpan Fluxx met kuikens
  • Nieuwe vleeskuikenstal (r.) in winterachtig IJsland
    Nieuwe vleeskuikenstal van buiten
  • Vleeskuikens: de eendagskuikens zijn net opgezet
    Panoramafoto van de nieuwe vleeskuikenstal vanbinnen
  • Voederinstallatie Augermatic is een wereldwijde klassieker van Big Dutchman. Vier drinklijnen zorgen voor de toevoer van vers water.
    Voederinstallatie Augermatic, drinklijnen
  • Installaties voor een gezond stalklimaat: vooraan ventilatiesysteem Fumus, in het midden de HeatMaster. Het verwarmingssysteem zorgt voor een optimale verwarming van het vloeroppervlak.
    Installaties voor een gezond stalklimaat
  • De convectorverwarming HeatMaster werkt op basis van warm water. Een ingebouwde ventilator zorgt door zijn grote bereik voor een goede verdeling van de warme lucht in de stal en draagt daarmee bij aan een gezond stalklimaat.
    Verwarmingssysteem HeatMaster
  • Voor het stalmanagement wordt gebruik gemaakt van de klimaat- en productiecomputer ViperTouch. Het touchscreen is eenvoudig te bedienen.
    ViperTouch-installatie voor het stalmanagement

In de agrarische sector in IJsland is veeteelt de grootste deelsector en dat heeft een goede reden. Het eiland wordt gekarakteriseerd door een unieke natuur met lavavelden en een ruw klimaat. Slechts 1 % van het landoppervlak is geschikt voor akkerbouw en daarvan kan 19,5 %  worden gebruikt als graasgebied. 

Pluimveehouderij is een onderdeel van de veeteelt. Logisch dat de producten van Big Dutchman voor de vleeskuikenhouderij ook op het grootste vulkaaneiland ter wereld worden gebruikt. Bijvoorbeeld door het bedrijf Matfugl ehf. De vleespluimveeproducent uit Mosfellsbæ, dat zo'n 20 kilometer ten noorden van Reykjavik ligt, bouwde onlangs een nieuwe vleeskuikenstal die hij volledig door stalinrichter Big Dutchman uit Calveslage liet inrichten. 

De vleeskuikenstal heeft een afmeting van 60 bij 20 meter, maar dat betreft eigenlijk alleen het omhulsel als gebouw. In praktijk gaat het om twee, door een tussenwand van elkaar gescheiden stallen. Elk onderdeel van de stalinrichting, van de voederinstallaties tot de besturing voor een efficiënt stalmanagement, is helemaal up-to-date met de meest recente technologische ontwikkelingen.  

Optimaal stalklimaat 

Voor pluimveehouders in onze regio is de aanblik van een pluimveestal zonder luchtinlaat misschien wel even wennen. Maar wat voor ons als de standaard geldt, is op IJsland verboden. De reden daarvoor is dat er vaak sprake is van een harde wind; het is niet ongebruikelijk dat voertuigen van de weg worden geblazen. Bij dergelijke windsnelheden is het haast onmogelijk om op een goede manier frisse lucht via de zijden van het gebouw aan te voeren. 

Daarom heeft het bedrijf gekozen voor het ventilatiekanaal Fumus, waarbij de toevoer van frisse lucht via het dak plaatsvindt. De Fumus functioneert naar behoefte en zorgt daardoor seizoensafhankelijk voor pure frisse lucht, menglucht of circulatielucht. Op die manier kunnen pluimveehouders altijd zorgen voor een optimaal stalklimaat voor hun dieren.

Voor het voeren is gekozen voor de beproefde voederinstallaties van AugerMatic met de voerpannen van het type FLUXX 330. En om het stalmanagement gesmeerd te laten verlopen, gebruikt de pluimveehouder de flexibele klimaat- en productiecomputer ViperTouch. De bediening verloopt geniaal eenvoudig via een aanraakscherm, er is keuze uit drie bedrijfsmodi en het systeem kan worden gebruikt voor alle gangbare soorten ventilatie.

Stalverlichting: modulaire Big Dutchman-innovatie

Naast de beproefde klassiekers van Big Dutchman heeft Matfugl ehf gekozen voor de installatie van Zeus: de eerste modulaire led-opbouwarmatuur ter wereld; niet alleen extreem robuust, maar ook een echte innovatie op het gebied van stalverlichting. Tot op heden betekende één kapotte led dat het gehele systeem moest worden vervangen, maar door de modulaire installatie kunnen de afzonderlijke onderdelen nu op een eenvoudige en voordelige manier individueel worden vervangen. 

Anders dan bij traditionele stalverlichting, kan met Zeus de stal veel gelijkmatiger en efficiënter worden belicht. De reden daarvoor is dat de pluimveehouder, naast het gebruikelijke heldere glas of matglas, ook kan kiezen voor een variant met ingebouwde lenzen in het glas. Door het lenzensysteem breekt het licht en dat zorgt ervoor dat het bereik duidelijk groter wordt.

Elke lamp beschikt over een geïntegreerde microcomputer, die alle processen stuurt en monitort. Hierbij is de omgevingstemperatuur van groot belang omdat ledverlichting niet tegen hitte kan. Als de kritische 50 ℃ wordt bereikt, zorgt de computer ervoor dat deze naar beneden gaat.

My Big Dutchman

Klantportaal

Compleet inzicht: uw bestellingen en facturen in één overzicht! Inclusief praktische beheersfuncties.

Inloggen

Log in op uw account en profiteer van alle voordelen.

Inloggen

Nog geen account? Nu aanmelden!

Maak een persoonlijk klantaccount aan voor het myBigDutchman-klantportaal.

Account aanmaken