This page is also available in the following language: flags-gb English change

FlexVey PUR, Relax, Zeus en meer: combinatie van veel nieuwe producten in Lingen (D)

Moderne pluimveestal voor vleeskuikenouderdieren in gebruik genomen

  • De buitenkant van de nieuwe pluimveestal
    Opname van buiten van de pluimveestal
  • Big Dutchman-Area Sales Manager Werner Meckelnborg (rechts) feliciteert Jörg Lübbers met zijn nieuwe pluimveestal
    Big Dutchman-felicitaties met de pluimveestal
  • Big Dutchman-noviteit: Relaxnest voor vleeskuikenouderdieren
    Relaxnest voor de vleeskuiken-ouderdierhouderij
  • Vleeskuikenouderen hebben intensieve zorg nodig. Om het dagelijks werk van de pluimveehouders gemakkelijker te maken, heeft Big Dutchman het Relaxnest van twee aparte, eenvoudig optilbare daken voorzien. Hierdoor zijn het nest en de eierbanden eenvoudig te controleren.
    Relaxnest voor de vleeskuiken-ouderdierhouderij met twee daken voor meer arbeidscomfort in de pluimveestal
  • Voergoot met nieuw product: boven de voerketting Champion Chain is de anti-meevreet-rol geïnstalleerd
    Afroller boven de kettingvoedering
  • Voergoot met nieuw product: boven de voerketting Champion Chain is de anti-meevreet-rol geïnstalleerd
    Voerinstallaties: De hennen worden met een hopper verzorgd, de hanen via een dagsilo
  • Oplierbare zitstokken (links) vereenvoudigen het werk bij de vleeskuikenouderdieren. In totaal vier stokken worden op één plaats gebundeld onder het dak vast gemaakt.
    Omhoog getrokken zitstangen in de vleeskuiken-ouderdierhouderij
  • Energiezuinige verlichting met de LED-kuipverlichting Zeus
    Kuipverlichting Zeus voor gelijkmatig licht in de pluimveestal
  • Voor een gezond stalklimaat zorgt de verwarming RGA 100 met rookgasafvoer en gesloten verbranding. Het laatste houdt in dat de stallucht vrij van schadelijke gassen is omdat deze door een schoorsteen naar buiten geleid worden.
    Verwarming RGA 100 voor een gezond stalklimaat.
  • Ventilator Fumus zorgt voor een optimale toevoer van verse lucht in de pluimveestal voor gelijke of bovendrukventilatie.
    Ventilator Fumus in de pluimveestal

Jörg Lübbers, pluimveehouder uit Lingen (Duitsland), heeft zijn familiebedrijf uitgebreid met een nieuwe stal voor vleeskuikenouderdieren. De nieuwe stal biedt plaats aan 18.500 ouderdieren en is volledig uitgerust met stalinrichting en voerinstallaties van Big Dutchman. De pluimveehouder koos niet alleen voor klassiekers als de voerinstallaties Augermatic en Champion, maar ook voor talrijke nieuwe producten. Het legnest „Relax“ en het voertransportsysteem „FlexVey Pur“ zijn slechts twee voorbeelden. Met ongeveer 300 genodigden uit o.a. België, Frankrijk en Nederland nam de pluimveehouder recent zijn moderne  stal in gebruik.

De productie van broedeieren en de hoge hygiënestatus eist veel van het management in de dierverzorging. De ouderdieren moeten voor gezonde en vitale kuikens immers topfit zijn. Dit vereist een vakcompetente pluimveehouder – en een staluitrusting, die zowel arbeidseconomisch als qua hygiëne optimale omstandigheden waarborgt.  

Nieuw legnest voor vleeskuikenouderdieren

Lübbers koos voor de Relax legnest: Het innovatieve legnest is van twee aparte, iets optilbare nestdaken voorzien.  De nest- en eierbandcontrole is daardoor veel eenvoudiger. Op wens van de pluimveehouder heeft Big Dutchman de voorste daken met een centraal handmatig te bedienen openingsmechanisme uitgerust. Arbeidstechnisch gunstig omdat ze allemaal tegelijk omhoog kunnen worden getrokken. De tweedeling van de nestdaken voorkomt dat de dieren in het eikanaal kunnen springen.

Ook nieuw is de eierband met driepuntmat. Dankzij het grotere aandeel driehoekig gevormde  mazen  zijn de contactoppervlakken tussen ei en band geminimaliseerd. De eieren liggen stabieler en worden tijdens het rollen iets afgeremd. Minder contact betekent minder vuil en dus minder beschadigde en vuile broedeieren.

Relax is van hoogwaardig en duurzaam materiaal gemaakt. Dit verhoogt de nestacceptatie en zorgt voor een goede hygiëne in het nest. De gladde oppervlakken maken een eenvoudige reiniging mogelijk wat minder ziektekiemen en bloedluizen tot gevolg heeft.

Moderne voerinstallaties en een eenvoudig verstelbare anti-meevreet-rol

De hanen krijgen voer via het Augermatic voersysteem met voerpannen. De hennen krijgen voer via de Champion kettingvoedering; de sinds 77 jaar wereldwijd oudste bestseller van Big Dutchman. Met Campion wordt het voer gelijkmatig, snel en betrouwbaar door de hele stal verdeeld.

Om te voorkomen dat de hanen het hennenvoer vreten, is boven de voergoot een anti-meevreet-rol geïnstalleerd – een Big Dutchman innovatie. In tegenstelling tot de gebruikelijke buizen is deze rollende buis snel en eenvoudig in hoogte verstelbaar wat Jörg Lübbers zeer waardeert . De hoogte wordt afhankelijk  van de leeftijd, dus van de kamhoogte en. kopbreedte, ingesteld. 

Ook moet worden  voorkomen dat dieren op de kettingvoederinstallaties gaan zitten zodat het gewicht van de voerlijnen niet te hoog wordt. De ouderdieren kunnen eenvoudig en zonder verwondingen over de rol heen komen.

Zitstokken boven de kunststofroosters zorgen voor zitgelegenheid. Lübbers kan deze voor de verzorging omhoog draaien wat het werk verlicht. Helemaal nieuw is de led-kuipverlichting Zeus, die de stal in Lingen gelijkmatig en vooral ook energiezuinig verlicht.

Innovatief voertransportsysteem FlexVey PUR

Een ander hoogtepunt in de pluimveestal is het nieuwe Big Dutchman FlexVey PUR: een bijzonder slijtvast transportsysteem voor het transport van de silo tot in de stallen. Uniek is het materiaal: de spiraalslang is van hoogwaardig, duurzaam polyurethaan gemaakt. De langdurige testen hebben Jörg Lübbers overtuigd dat dit systeem vier à vijf keer zo lang meegaat als de tot nu toe gebruikelijke transportsystemen. 

De buigzame slang kan eenvoudig en flexibel worden gemonteerd. Ingewikkelde hoekmontages horen dus tot het verleden. Het systeem werkt geluidsarm wat een positieve invloed op het gedrag van de dieren heeft en minder stress veroorzaakt. 

My Big Dutchman

Klantportaal

Compleet inzicht: uw bestellingen en facturen in één overzicht! Inclusief praktische beheersfuncties.

Inloggen

Log in op uw account en profiteer van alle voordelen.

Inloggen

Nog geen account? Nu aanmelden!

Maak een persoonlijk klantaccount aan voor het myBigDutchman-klantportaal.

Account aanmaken