This page is also available in the following language: flags-gb English change

Composteerinstallaties van Big Dutchman veredelen

Veel vee, veel mest, en duurzame oplossingen

  • CompoLiner en CompoTower: Reststoffen duurzaam verwerken
    CompoLiner et CompoTower

Wat moet ik met al die mest? Dat is wat menig pluimveehouder zich afvraagt wanneer hij te maken krijgt met een overschot aan kippenmest. In een gematigde hoeveelheid is de mest waardevol, maar een overschot zorgt voor problemen. Een beproefde methode om reststoffen duurzaam te verwerken is composteren. Hiervoor zijn in de praktijk bewezen oplossingen beschikbaar: Met de CompoTower en CompoLiner biedt stalinrichter Big Dutchman haar klanten twee aansluitklare complete systemen die overtollige voedingsstoffen snel in waardevolle mest omzetten.

Beide systemen zijn volautomatische multitaskers. Alle relevante processtappen zijn geïntegreerd, van het vullen en het verplaatsen tot het afvoeren van de biomassa en de complete aansturing. Door een continu meting van de temperatuur en het zuurstofgehalte wordt een nauwkeurige ventilatie gewaarborgd.

Het verschil tussen CompoTower en CompoLiner zit hem vooral in de kwantiteit. De CompoLiner kan aanzienlijk grotere hoeveelheden reststoffen verwerken. Welk systeem voor u het beste is in principe dus afhankelijk van de grootte van het bedrijf.

Wat beide installaties gemeen hebben, is dat micro-organismen tijdens het composteringsproces organisch materiaal afbreken in een aerobe omgeving, dus met een constante toevoer van zuurstof. Verder geldt voor beide systemen dat hoe hoger het drogestofgehalte (ds) van de grondstof is, hoe korter de verblijftijd. Maar voor een goede compostering mag het drogestofgehalte van de mest echter niet hoger zijn dan 45% ds.

Het eindproduct is compost: een waardevolle, organische meststof die ook kan worden gepelletiseerd. Deze mest is ideaal voor gewassen en kan worden ingezet voor bodemverbetering in de tuinbouw en landbouw.

Luchtreiniging

Aangezien bij het composteren ammoniak, geuren en stof vrijkomen, kan het voor de pluimveehouder noodzakelijk zijn om de afgevoerde lucht te reinigen. Hiervoor heeft Big Dutchman aansluitklare luchtwassers ontwikkeld. De modulen zijn eenvoudig te installeren met lage montagekosten, en garanderen hoge reinigingsprestaties.

Het kleine broertje: de CompoTower

De CompoTower is een gesloten verticale tank van roestvrij staal. Doordat de compacte toren vrijstaand is, neemt hij relatief weinig ruimte in, voor een flexibele integratie in de bestaande lay-out van het pluimveebedrijf.

De grote broer: de CompoLiner

In tegenstelling tot de CompoTower, die verticaal is ontworpen, is de CompoLiner in de lengte geconstrueerd: De installatie is een modulair systeem; afhankelijk van de grootte van de stal, het aantal dieren of het te composteren materiaal kunnen tot wel acht 40-voetcontainers tegen elkaar worden geplaatst om de reststoffen te verwerken. De basisvariant bestaat uit twee containers die als beide uiteinden van het systeem fungeren.


Stel hier uw vragen over de verwerking van reststoffen! Leghennenhouderij | Vleeskuikenhouderij

Brochures over CompoLiner en CompoTower kunt u hier downloaden! Leghennenhouderij | Vleeskuikenhouderij

My Big Dutchman

Klantportaal

Compleet inzicht: uw bestellingen en facturen in één overzicht! Inclusief praktische beheersfuncties.

Inloggen

Log in op uw account en profiteer van alle voordelen.

Inloggen

Nog geen account? Nu aanmelden!

Maak een persoonlijk klantaccount aan voor het myBigDutchman-klantportaal.

Account aanmaken