This page is also available in the following language: flags-gb English change

Robuuste sensor DOL 53 meet duurzaam ammoniakconcentratie in de stallucht

Stalklimaat: Nieuwe sensor mijlpaal in de pluimveehouderij

  • Duurzaam ammoniak meten in de pluimveehouderij; voor het eerst mogelijk met de DOL 53-sensor
    Ammoniak meten in de pluimveehouderij - stalfoto

Vanaf heden heeft Big Dutchman de bekroonde nieuwe sensor van de firma Dräger in het assortiment. Met de DOL 53 kunnen pluimveehouders voor het eerst duurzaam de ammoniakconcentratie in hun stallen meten en monitoren. De gegevens zorgen ervoor dat het stalklimaat, de mestverwijdering en het voermanagement optimaal kunnen worden aangepast. Als resultaat daarvan kan het ammoniakgehalte in de lucht door een gericht stalmanagement significant worden gereduceerd. Negatieve uitwerkingen op de diergezondheid, zoals luchtweginfecties of voetzoollaesies, kunnen daardoor tijdig voorkomen worden. 

 

 

 

"De dieren zijn dus gezonder, verteren hun voer beter en de koppels zijn zichtbaar uniformer. Voor onze klanten vertaalt zich dit in een positief bedrijfsresultaat en meer dierenwelzijn ", licht Heinz Südkamp, Manager van Big Dutchman, de voordelen van een continue ammoniakmeting toe. 

Op een duurzame wijze het stalklimaat monitoren 

Nieuw is de robuuste constructiewijze van de DOL 53. Tot nu toe was het meten van de NH3-waarden in de stal niet goed mogelijk. De luchtvochtigheid, stof en vooral het agressieve schadelijke ammoniakgas zelf, beschadigen de tot nu toe op de markt verkrijgbare sensoren binnen korte tijd zo erg dat er geen duidelijke waarden meer gemeten kunnen worden. Dat is niet het geval met deze nieuwe sensoren. Uit langetermijnonderzoeken in laboratoria en de praktijk blijkt dat de innovatie volledig onafhankelijk werkt van wisselingen in de temperatuur en vochtigheid of andere gassen, zoals methaan of CO2. 

 

 

 

De DOL 53 kan eenvoudig in de stal worden geïnstalleerd en aan de klimaatregeling worden gekoppeld. Door de duurzaamheid en de zeer precieze meting en overdracht van de gegevens is men door het systeem op elk moment precies op de hoogte van de ammoniakconcentratie in de lucht en kunnen de veehouders de ventilatie situatieafhankelijk aanpassen.

 

 

 

Interessant is dat de sensor helpt bij het concreet identificeren van mogelijkheden tot vermindering van de concentratie. "Pluimveehouders kunnen direct oorzaken aanpakken zoals bijvoorbeeld de tijd tussen mestafdraaien aan te passen", legt Südkamp uit. Maatregelen zoals een keer vaker in de week de mest uit de pluimveestal verwijderen of bij vleeskuikens het instrooimanagement optimaliseren kunnen leiden tot een duidelijk afname van het NH3-gehalte in de lucht. In de pluimveesector kan de DOL 53 ook worden ingezet voor de mestdroging, zowel in de stal als in een aangesloten droogtunnel. 

Voeraanpassingen 

"Verkeerd voer stinkt meer", voert de productmanager aan als een andere oorzaak voor een verhoogde ammoniakconcentratie. Een hoger eiwitgehalte in het voer van het pluimvee geeft een hogere ammoniakuitscheiding.

 

 

 

Het goede nieuws is dat slechts 2 % minder eiwit in het voer voor een daling van 24 % van de NH3-uitstoot kan zorgen. Dat berichtte het gerenommeerde vaktijdschrift Poultry World in de online uitgave van 1 augustus 2016. Voerrecepten, mengdoseringen of fijner gemalen voer; pluimveehouders die de voerafhankelijke ammoniakuitstoot in de gaten houden, kunnen nog het een en ander aanpassen. 

De sensor DOL 53 kan eenvoudig in de bestaande stal worden geïntegreerd, of deze nu wel of niet is uitgerust met materiaal van Big Dutchman. De sensor is uitgerust met een universele interface van 0 tot 10 Volt en kan op alle verkrijgbare klimaatsystemen worden aangesloten.  

Op EuroTier 2016 is de sensor door een internationale jury van experts van het Deutschen Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) bekroond met een zilveren medaille voor nieuwe producten.

Manager Heinz Südkamp licht de bekroonde sensor en de werking ervan op het stalklimaat toe. 

 

 

My Big Dutchman

Klantportaal

Compleet inzicht: uw bestellingen en facturen in één overzicht! Inclusief praktische beheersfuncties.

Inloggen

Log in op uw account en profiteer van alle voordelen.

Inloggen

Nog geen account? Nu aanmelden!

Maak een persoonlijk klantaccount aan voor het myBigDutchman-klantportaal.

Account aanmaken