This page is also available in the following language: flags-gb English change

Nieuwe versie van succesconcept

Warmtewisselaar Earny 2: bespaart verwarmingskosten, verbetert het stalklimaat en vermindert stalemissies

  • Warmtewisselaar Earny 2.0 – Doorontwikkeling van het succesconcept voor vleeskuikenstallen
    Warmtewisselaar tussen twee vleeskuikenstallen
  • Werkingsprincipe
    Tekening
  • Earny 2
    Earny 2
  • Earny 2
    Earny 2
  • Earny 2
    Earny 2
  • Earny 2
    Earny 2

De gezondheid van de dieren verbeteren, tot wel 60 % energie besparen voor lagere kosten, een kleinere milieuvoetafdruk en minder belastend zijn voor de omgeving door een merkbare vermindering van het stofgehalte en de geuremissie: met warmtewisselaar Earny heeft Big Dutchman sinds de ontwikkeling zes jaar geleden al heel wat pluimveehouders in hun wensen voorzien. Nu presenteert de stalinrichter een nieuwe versie van dit succesconcept, met talrijke nieuwe functionaliteiten. Interessant is dat de Earny 2 zichzelf, met het oog op de CO2-heffing sinds 1 januari 2021, zelfs een heel jaar eerder terugverdient dan zijn voorganger.

Met meer dan 500 apparaten in de praktijk is dit product een waar succesverhaal. “In de eerste instantie werd dit product ontwikkeld voor een kleine niche”, vertelt ontwikkelingsingenieur Axel Schulz. “De grote meerwaarde voor de dieren en de productie, maakte ons echter al snel duidelijk dat we de potentie hadden onderschat.”

Tien jaar later is er nu dus een nieuwe versie, waarin de kennis is toegepast die door de uitgebreide ervaring in de praktijk is opgedaan. “De veranderingen zijn vanaf de buitenkant niet direct zichtbaar”, licht productmanager Vanja Cobec toe. Maar van binnen is het een heel ander verhaal:

“Dankzij de geoptimaliseerde aerodynamica hebben we de prestaties van de Earny 2 met 20 % weten te verbeteren”, aldus een tevreden Schulz. “Ook diverse details zijn verder ontwikkeld, waardoor dit toch al bijna volledig geautomatiseerde apparaat nog onderhoudsvriendelijker wordt.” Bovendien zijn er voor de nieuwe versie interessante extra opties zoals een warmwaterbatterij verkrijgbaar. Hiermee kan op hele koude dagen de voorverwarmde lucht extra worden verwarmd, wat het comfort in de stal verhoogt.

Vleeskuikenhouderij met meerwaarde

Ook op het gebied van luchtreiniging biedt de Earny 2 aantrekkelijke voordelen. De warmtewisselaar kan het doorslaggevende element zijn voor de goedkeuring van een bouwproject. De gelijkmatige filtering van stofdeeltjes uit de lucht die door de wisselaar wordt geleid, zorgt namelijk voor een merkbare verbetering van de luchtkwaliteit, ook wat betreft ammoniak en geur.

Klanten waarderen ook de meerwaarde op het gebied van de diergezondheid: “Met een warmtewisselaar in de stal ventileer je meer, en dan ook nog eens met voorverwarmde, droge lucht”, aldus Cobec. Dat voorkomt vochtig strooisel, garandeert lage CO2- en NH3-waarden en bevordert de gezondheid van de voetzolen van de dieren. Op die manier heeft Earny 2 een directe invloed op de voederconversie.

“We hebben klanten uit Duitsland die in hun vleeskuikenstal met 40.000 dieren jaarlijks € 9.000 op hun gasrekening besparen. En daar komt nog eens € 9.000 bovenop door een betere voederconversie”, rekent de productmanager voor.

Functie

Het werkingsprincipe is heel eenvoudig. De warme afvoerlucht wordt gefilterd van stofdeeltjes en naar het aluminium gedeelte van de warmtewisselaar geleid. Hier wordt de binnenkomende lucht verwarmd overeenkomstig het tegenstroomprincipe, dus zonder menging of extra energiebron. Het stand-alone-concept van de Earny maakt een eenvoudige toepassing in zowel nieuwe als bestaande stallen mogelijk.

Earny 2!

My Big Dutchman

Klantportaal

Compleet inzicht: uw bestellingen en facturen in één overzicht! Inclusief praktische beheersfuncties.

Inloggen

Log in op uw account en profiteer van alle voordelen.

Inloggen

Nog geen account? Nu aanmelden!

Maak een persoonlijk klantaccount aan voor het myBigDutchman-klantportaal.

Account aanmaken